واژه مهارت چنان در لفظ روزمره ما پرکاربرد شده که به صورت معمولی آن را تکرار می کنیم ،بدون اینکه به معنای اصلی آن توجه کنیم. این واژه در ذهن تمام ما وجود دارد اما با معنای مشابه و یکسان .
برای یافتن مهارت در درون خود اول باید حتماً معنای دقیق آن را درک کرد:
مهارت یعنی داشتن توانایی و قابلیت برای رسیدن به نتیجه یک کار و انجام آن با کمترین میزان انرژی و زمان یادگیری.
مهارت های فردی در هر زمینه ای نه تنها در زندگی شخصی می تواند کمک بزرگی باشد بلکه در مسیر شغلی هم فرد را به موفقیت میرساند. با یادگیری یک مهارت ظرفیتهای جدیدی به شخصیت ما اضافه میشود و هر دفعه با یادگیری هر مهارت و هر چیز جدید درک ما نسبت به مسائل اطرافمان روز به روز بیشتر می شود .
کشف و یادگیری مهارت ها باعث می شود هم حس بهتری نسبت به خودمان داشته باشیم و هم انگیزه و اعتماد به نفس بالاتری داشته باشیم .

مهارت داشتن در یک کار لازمه دو چیز است :
دانستن و توانستن
- دانستن یعنی داشتن علم و تجربه
علم اولین ویژگی یک مهارت است یعنی اینکه برای انجام هر کاری علم و دانش مربوط به آن کار را داشته باشیم .
دومین ویژگی یک مهارت تجربه است و این تجربه به دو شکل به دست می آید اول از راه اینکه از علمی که کسب کرده ایم استفاده کنیم و اشتباهات و خطاهای خود را بیابیم و از آنها تجربه کسب کنیم؛ اما شاید این سوال مطرح شود که چگونه در زمینه ای که هیچ کاری نکرده ایم تجربه کسب کنیم؟ در پاسخ باید گفت: که اندیشمندان و انسان های عاقل و موفق از تجربههای دیگران استفاده می کنند .
- توانستن یعنی هم سرعت و قدرت انجام کار و هم دقت زیاد داشته باشیم. همه می دانیم که صرف زمان و انرژی کم برای رسیدن به یک هدف از اولویت های ما در انجام هر کاری است؛ پس در این مورد هم باید با استفاده از تلاش و سرعت عمل باید سعی کنیم در کمترین زمان به نتیجه دلخواه برسیم.
ویژگی دیگری که بسیارمهم وحائزاست: داشتن علاقه و گرایش به یک کار است ؛ چرا که هر کاری که برای ما خوشایند باشد بیشتر ما را به سمت خود می کشد و تلاش بیشتری هم برای آن خواهیم کرد.
انجام کاری که دوستش داریم به ما انگیزه میدهد و این علاقه و گرایش حتی باعث ایجاد خلاقیت و توسعه ی مهارت ها می شود .
و اما داشتن آرامش هم یکی از ویژگیهایی است که هم خودش به تنهایی یک مهارت است و هم نقش بسیار مهمی در کشف مهارتهای ما دارد. شخصی که آرامش دارد میتواند در کارها به صورت کاملا ماهرانه عمل کند و به خوبی تصمیم بگیرد. میتواند به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کند و نتیجه عالی از کارها بگیرد هرچند که داشتن آرامش در چنین وضع زندگی و مشکلات دشوار است و اگر شما چنین توانایی را دارید باید به خود تبریک بگویید چرا که مهارت مهمی را دارا هستید .
راه پرورش یک مهارت تمرین و تکرار آن است
چندین نوع مهارت داریم :
مهارت های ورزشی مثل: فوتبال، تیراندازی ،والیبال، سوارکاری و غیره
مهارت های هنری مثل: نقاشی ،خطاطی ،هنر بازیگری، دوبله موسیقی، مجسمه سازی و غیره
مهارت های شغلی مثل: آهنگری، نجاری، خیاطی، مکانیکی و غیره
مهارت های ذهنی مثل: تمرکز حواس، شطرنج، تقویت حافظه وغیره
مهارت های حرکتی مثل: نوشتن، راه رفتن ، پریدن، جویدن وغیره
نکته ای که در تمام مهارتها به چشم میخورد این است که بعد از طی زمان، یک مهارت از وضعیت ارادی به وضعیت غیر ارادی تغییر میکند؛ یعنی در روزهای اول ما در حال تلاش هستیم و ذهن ما به صورت خودآگاه مشغول انجام کار خاصی میشود؛ اما به تدریج کار به صورت ناخودآگاه انجام میشود. مثلاً عملِ نوشتن را در نظر بگیرید در روزهای اول که قلم به دست میگیریم نوشتن برای ما سخت است اما به مرور زمان دیگر نه به نوشتن بلکه به محتوای نوشتن خود می اندیشیم و به طور کامل بر این مهارت تسلط داریم.